21 Nisan 2010 Çarşamba

TADINA DOYULAMAYACAK BİR PORTAKAL REÇELİ




 Malzemeler :

*6 portakal
*1 limon kabuğu
*1 elma kabuğu
*1,5 su bardağı toz şeker
*1,5 su bardağı su
*1-2 tane karanfil
*1 pirinç tanesi kadar limontuzu
                                   
          4 portakalın dış kabuğu yandaki fotoğrafta   görüldüğü gibi  bir  domates  soyucusuyla(victorinox), veya bir bıçakla çok ince soyulur.4 portakalın suyu sıkılarak bir kenarda bekletilir.Kalan kabuklar kesme tahtasında ince ince doğranır veya robotta da doğranabilir.Orta boy bir tencerede üzeri örtecek kadar su konur ve  kabuklar ocakta 5 dak. kadar kaynatılarak, acısını suya vermesi sağlanır.Suyunu süzüp döktükten sonra, kabuklar önce 1 su bardağı su ve toz şekerle ocakta kısık ateşte kaynamaya başlatılır.
       Diğer 2 portakalın dış kabuğu da aynı şekilde ince soyulup atılır ve 2 portakalın tamamı da kesme tahtasında küp küp doğranır, tenceredeki pişmekte olan portakal kabuklarına eklenir.1 limonun dış kabuğu da ince soyulduktan sonra  eklenir ama yarım saat pişip de tadını verdikten sonra içinden alınır.(Ben limonun beyaz etli kısmını da ince ince doğradım, kabuğunu ise  aromasını verdikten sonra çıkardım.)

      Elma kabuğunu ise, içeriğinde doğal pektin olduğundan dolayı burada kullanıyoruz.Ayrıca lezzet de veriyor.Elma kabuğu ve karanfil de aynı şekilde bir müddet piştikten sonra içinden alınır.Önceden bir kenarda ayrılan 4 portakalın suyu iki aşamada eklenir.En son yarım su bardağı içme suyu ve limon tuzu da ekleyip yaklaşık 40 dak. kadar orta ve küçük ateşte reçel kıvamını bulana dek pişirilir.

Notlar :

*Reçeller iyi pişirilmediği sürece bozulma riski vardır.
*Reçel yaparken şurubunun mutlaka limon tuzu veya limon suyuyla kestirilmesi gerekir.
*Reçeli ateşten almadan önce içine saf alkol koyarsanız küflenmesini önlemiş olursunuz.
  (1 kg şeker için yarım kahve fincanı veya yarım kg. şeker için 1/4 kahve fincanı alkol..)
*Reçeli uzun süre saklayacaksanız, özellikle ekşi meyveler için sözkonusu, 1 kg. meyveye,      1,5 - 2 kg. şeker konabilir, şayet  çabuk tüketilecekse meyveyle birebir ölçü  şeker konabilir.
*Reçelin kıvamı meyvelerin şeffaflaşmasıyla anlaşılır ve suyundan tadımlık bir tabağa aldığınızda hemen yayılmaz.




Hiç yorum yok: