12 Nisan 2010 Pazartesi


ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzemeler : 

4-5 adet taze enginar(çok büyük olmamasına dikkat edin, büyük boyları kılçıklı oluyor genelde)
1 orta boy soğan,
1 orta boy havuç,
1 avuç bezelye
1 küçük boy patates,
       Tuz, yarım çay bardağı kadar Sızma zeytinyağı, 1 kesme şeker veya 1 çay kaşığı toz şeker, 1 su bardağı su(kısık ataeşte suyunu fazla çekerse, yarım su bardağı fazladan da eklenebilir.)
      Soğanlar küpler halinde doğranıp, yaklaşık 26-30 cm çapında yayvan bir kapaklı tencerede, yine garnitürlük doğranmış havuçlarla zeytinyağında orta ateşte karıştırılarak biraz kavrulur.Kapağı kapatılarak ve altı kısılarak ara ara karıştırılıp 2-3 dak daha kavrulur.Diğer yandan büyük bir cezvede de bezelyeler taze ise, yaklaşık bir bardak  kadar suda ön haşlama yapılır.(Bezelyeler konserve ise buna gerek yok, ama konserve bezelyeleri iyice sudan geçirmeniz yararlı olur)Haşlanmış bezelyeler de kısık ateşteki garnitüre katılır.Damak tadına göre tuz ve şeker eklenir.Suyunu da ekledikten sonra, kapağı kapatılıp 2-3 dak daha birlikte pişirilir.Garnitürler kenara itilerek enginarlara yer açılır, enginarlar yerleştirildikten sonra, pişmiş olan garnitürler kaşıkla enginarların üzerine paylaştırılır.En son garnitür doğranmış patates de üzerlerine paylaştırılır(Patates bu şekilde yemeğin buharıyla pişeceğinden daha lezzetli oluyor)Kapağı kapalı kısık ateşte 20- 25 dak. pişirilir.Eğer suyunu çekerse, yarım su bardağı su daha eklenir.Servis tabağına alındıktan sonra, dereotu ile süslenip,çok az sızma zeytinyağı gezdirilir.Afiyet olsun. 

 

Not: Mart Nisan ayları enginarın tam zamanı olmakla birlikte, önce Kıbrıs enginarı çıkar, 10-15 gün sonrasında onu Adana yörelerinden gelen enginar takip eder.Ağustos sonlarına kadar bulması artık zor olmakla birlikte, Adapazarı enginarlarına rastlanır.. Ben enginar seçerken en ufaklarını veya orta boylarını seçmeye çalışırım, kılçık riskini en aza indirmek için.

Hiç yorum yok: