28 Şubat 2011 Pazartesi



DOĞAL BİTKİ ÇAYI


 Malzemeler:

Bir avuç yerli elma kurusu
Bir avuç tane kuşburnu(yeni mahsul olursa daha lezzetli olur......)
Bir tutam ıhlamur
Bir bütün taze elma (kabuğu soyulmuş ve ufak ufak doğranmış)
Yarım ayva (kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş)
4 çay bardağı kadar kaynamış içmesuyu



Elma kuruları yıkanıp ufak ufak doğranır.Kuşburnu da yıkanıp bölünür veya bıçakla doğranır.Diğer tüm malzemeler de demlikteki kaynar suya eklenir ve bir beze sarılı 10 dak. kadar demlemeye bırakılır.Fotoğraftaki gibi bir kafetiyer edinirseniz işiniz daha da pratikleşir.Kafetiyeri bir beze sarılı demlemeye bıraktıktan sonra pres yapıp, pratik bir şekilde bardaklara servis yapabilirsiniz.Ben bazen rezene de katıyorum, tercihe göre karanfil veya tarçın çubukları da katılabilir.Kuşburnunun tazesini Ağustos -Eylül gibi bulmak mümkün..

     Kışın vazgeçilmez çaylarınızdan biri olacağına eminim.Özellikle hasta olduğunuzda hiç üşenmeden yapacağınız bir bitki çayı.Hiç üşenmeden diyorum çünkü hastayken ne kadar iyi geleceğini gördükten sonra yapmaya üşenmeyeceksiniz.Özellikle kuşburnunun içeriğindeki C Vitamini portakalınkinden çok daha fazla.Çocuklara özellikle öneririm.Hasta olmamanız dileğimle, keyifli içimler...

2 yorum:

funda dedi ki...

Şebnemcım, cok güzel bir tarif bu...Ellerine sağlık..ben de her türlü bitki çayını cook seviyorum ve deniyorum...Sanırım bu aralar yine bir mısırçarşısı yapmam gerekecek..sen geçiyormusun oralara:)) Gecen gün de Melissa çayı aldım ve az önce de yine içtim...inanılmaz sakinleştiriyor ve rahatlatıyor...sevgilerimle...bol sağlıklı günler..

Şebnem dedi ki...

O taraflara geçeceğin zaman haberleşelim.Belli olmaz.:)