6 Eylül 2011 Salı

 UN HELVASI




         Annelerimizin o özlediğimiz lezzetine ne dersiniz?Kıyır kıyır sıcak un helvasını tutturabilmek sanıldığı kadar zor değil...

 

Malzemeler :

2 su bardağı elenmiş un,(iki su bardağından biri tam buğday olabilir..)
125 gr. hakiki tuzsuz tereyağ ve 1 çorba kaşığı sızma z.yağı,
1 su bardağına yakın toz şeker,
1 su bardağı su ve süt karışımı + bir çimdik tuz
25-30 gr. yaklaşık 1 türk kahvesi fincanı dolusu dolmalık fıstık.





          Yapılışı :

         Elenmiş unu, tereyağını, ve zeytinyağı çelik bir tencerede fıstıklarla birlikte tahta bir kaşıkla, önce harlı ardından kısık ateşte  sürekli karıştırarak kavurun.Kavruk un kokusu gelip rengi de karamel rengini alınca önceden, şekerli ve bir çimdik tuz ile, su ve süt karışımını en son ilave edin.Çok az daha karıştırıp, ocaktan alın ve biraz ılınınca çok da soğumadan kaşık yardımıyla alarak elinizde sıkıştırarak servis tabağına dizin.Bu un helvası biraz katı ve kıyır kıyır oluyor ama daha yumuşak bir helva arzu ederseniz su ve süt ayarını biraz daha arttırabilirsiniz, örneğin 1,5 su bardağı sıvı olacak şekilde.Bu helvayı, yıllar önce yediğim ve tadını unutamadığım bir Kars helvasından esinlenerek bu kıvamda yapıyorum.Kırık fındıklarla, hakiki tereyağı ile ve saatlerce kısık ateşte kavurularak yapılan sert Kars helvasının da tadı hiç bir şeye benzemiyor.Bir kere yemiş bulunmamdan ötürü, her ne kadar pek bulunmayan bir helva türü olsa da bu un helvasında nedense ona yakın lezzeti hissediyorum.Bir gün Kars helvasından da yapmaya cüret edeceğim...:)
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: