19 Mart 2012 Pazartesi

APPLE CRUMBLE - ELMALI KIRINTI


      Şimdilerde şu alışveriş merkezlerinde kokusunun tüm katlara yayıldığı, elmalı tarçınlı tatlıların buram buram tüm alışveriş merkezini kaplayan kokularını duyduktan sonra ''eve gider gitmez elmalı tarçınlı bir şey yapmalıyım'' dedirtiyor bana..:)Eve kendimi atar atmaz, büyük şehir koşturmacasından eğer halim kalırsa kolay olduğu için hemen bir elmalı kırıntı döktürüveriyorum.            
      Bu tarifi 16 yıl önce sakladığım gazete eklerinden birinde görüp hala yapıyorum desem inanmakta güçlük çekersiniz sanırım, ya da en azından sadece şaşırırsınız.Evet, çook eskilerde denmeyecek bir zamanda ama eskilerde, 90' larda, bir gazetenin ''SOFRA'' adlı eki vardı.O sıralar aynı dergi yayın grubu ''TV 'de 7 GONG'' ve ''Blue JEAN'' adlı dergiyi de çıkarıyordu.Zaman ne kadar çabuk geçiyor...
   Sofra dergisinin orta sayfaları ünlülerin mutfak becerilerine ayrılmıştı.Ünlüler derginin formatı gereği mutfağa giriyor, her biri en güzel hangi yemeği yapıyorsa, fotoğraflı anlatımlarla orta sayfada yayınlanıyordu.Bu tariflerden biri, o yılların İngiliz asıllı pop şarkıcısı Suna Yıldızoğlu 'nun ülkesinin geleneksel tatlısı olan Apple Crumble veya dilimizdeki karşılığı elma kırıntısı idi.(Yukarıda fotoğrafı görülen malum nefis tatlı...) Biz Türk 'lerde irmik helvası ne kadar geleneksel ise; İngiliz 'lerde de bu tatlı aynı geleneksellikteymiş.Her İngiliz ailesi bu tatlıyı bilir, özellikle Pazar günleri rosto yemeğinden sonra severek yermiş.İlk yaptığım günden beri, eşimin çok sevdiği ve bazen de bir çocuk gibi sayıklayıp tutturduğu bir tatlı oldu evde.
    Tarifi kadar yapılışı da çok kolay olan Crumble için gerekli malzemeler :
  • 3 orta boy elma
  • 1 paket vanilya
  • yarım su bardağı toz şeker (hamur için)
  • Elmaların üzerine serpmek için, ayrıca bir çorba kaşığı toz şeker ve bir çay kaşığı tarçın
  • 100 gr. Tereyağı (soğuk olacak)
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • bir tutam tuz
  • 3-4 kabuklu ceviz(ayıklanıp elmaların üzerine doğranacak)
  • Üzerini süslemek için istenilen miktarda çiğ badem ve krema.
       Elmaları soyup, ince dilimler halinde yaklaşık 26 cm. 'lik yuvarlak yayvan bir kalıba dizin.Elmalar gelişigüzel de dizilebilir.(orjinal tarifinde elmalar bir tencerede çok az suyla yarı pişmiş bir hal alıncaya kadar pişiriliyor ama ben buna pek de gerek olmadığını ve bu şekliyle daha pratik olacağını düşünüyorum..) Üzerine 1 çorba kaşığı toz şekeri ve tarçını serpiştirin.Kabuğu kırılıp ayıklanmış cevizleri bir bıçakla kıyarak serpiştirin.     
     Ayrı bir kapta toz şekeri, vanilyayı, unu, bir tutam tuzu ve rendelenmiş veya parçalara ayrılmış soğuk tereyağını mikserin hamur karıştırma uçlarıyla düşük ve orta devirde karıştırarak kırıntı haline getirin.Mikser yoksa , parmak uçlarınızla yavaş yavaş, ekmek kırıntısı haline gelene kadar yoğurun.
fırından önce...
          Kırıntı haline getirdiğiniz hamuru elmaların üzerine serpiştire serpiştire, elmaları örtecek şekilde paylaştırın.Elinizle pek bastırmayın.Üzerlerini çiğ bademle süsledikten sonra, fırında 150 derecede  yaklaşık 35-40 dak. üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirin.Sıcak olarak üzerine pudra şekeri serperek ve kremayla servis edin.
        Bu tatlıyı vişne ile,  şeftali veya kayısı ile, veya orman meyveleri ile de yapabilir değişik lezzetler oluşturabilirsiniz.


fırından sonra...
ve mutlu son...:)




Hiç yorum yok: