9 Mart 2012 Cuma

BEBEK KAHVALTISI




Malzemeler :

2-3 petibör bisküvi veya 3-4 bebe bisküvi,
1 haşlanmış yumurta sarısı,
1 çorba kaşığı taze lor,
1 tatlı kaşığı üzüm veya dut pekmezi,
Yarım çay bardağı yeni demlenmiş ıhlamur çayı(demlerken içine bir tutam rezene atın..)
2 adet tuzsuz siyah zeytin,(kabuğu soyulmuş ve çekirdeği ayıklanmış..)
1 adet kabuklu cevizin içi.(havanda zeytinle birlikte iyice ezilecek..)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı.

    Tadları biribirini iyice özümseyecek şekilde bir mama kasesinde tüm malzemeleri karıştırın,Büyük bir olasılıkla bebeğiniz bu kahvaltıyı beğenecektir.
    Kızımın bebekken kahvaltı beğenmeme gibi bir sorunu vardı, çocuğunun ne yiyeceğini düşünen bir anne olarak doğal ve sağlıklı başka lezzetler aramaya, denemeye koyuldum.Özellikle daha bebekken bitki çayını alıştırmak istedim.Şimdi sekiz yaşında ve hala ıhlamur, kuşburnu, rezene vb. bitki çaylarını çok severek içer, nane çayına ise bayılır.Bu karışımı  o sıralar hem çaresizlikten hem de daha faydalı ne yedirebilirim düşüncesiyle denemiş, tadına önce tabii ki ben bakmıştım; kızımın da çok severek yiyip kaseyi bitirdiğini gördükten sonra, çevremde  bebeği olan bir çok kişiye tarifi paylaşmıştım.Şimdi ise hem unutanlar için, hem de bebeği olan yakınlarıyla paylaşsınlar diye, kayda almaya yarar gördüm.
    Bu kahvaltıyı kızım yerken, bir anne olarak içim nasıl rahattı anlatamam, kasenin dibini silip süpürüyordu.Tarifi verdiğim bir kaç arkadaşma sorduğumda, bebeklerinin bu karışımı sevdiklerini söylemişlerdi ama belki bir - iki bebekte pek fayda sağlamamıştı..:)Ama onlar her zaman bir çok yemekte beğenmemezlik edip annelerini üzmeye, yormaya devam ettiler zaten..:)

    Umarım bebekler bu müthiş faydalı kahvaltıyı beğenirler.Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım.Afiyet olsun..:)

Taze Lor  Yapımı :
    Taze lor, sütün ocakta ısıtılmasıyla, kaynama noktasına gelmeden alınıp, elma sirkesi veya üzüm sirkesi katılarak kestirilmesiyle elde edilir.Kimileri bunu limon ve yoğurt da katarak kestiriyorlarmış ama ben bu şekilde denedim damak tadıma pek gitmedi.Benim sevdiğim lezzet, elma sirkesiyle olan. 
     2 litre günlük sütü  ocakta bir tencerede, orta ateşte ısıtmaya başlayın.Buharlar çıkmaya başladığında, kaynama noktasına gelmemiş haldeyken ocaktan alın.Yaklaşık 3-4 çorba kaşığı elma sirkesini ekleyin ve karıştırın.Ya hemen kesilecek ya da bir süre sonra mutlaka kesilecek.Kapağını kapatıp, yarım saat veya bir saat kadar dinlendirin, kesilmesini bekleyin.
Kesildiğinde sütün tüm katı kısmı altta tortu gibi kalacak, sıvı kısmı da su yeşili renginde üzerini kaplayacak.Bu sıvıyı, bir süzgecin içine yaydığınız, mutfakta kullandığınız temiz bir tülbentle süzün.Serin bir yerde bir kaç saat veya bir gün boyunca süzülmesini bekleyin.En son tülbentin kenarlarını kapatıp burkarak, elinizde sıkarak son kalan sıvıyı da süzmeye çalışın.Ortaya çıkan loru elinizde top yapmaya çalışarak tülbentte kalan lor parçalarını da toparlayın.Bir kaseye aldığınız lorunuz artık hazır.Bu loru 3-4 gün içinde tazeyken tüketiniz.
       Bunu isterseniz, böğürtlen reçeliyle, ister balla kahvaltıda tüketebilirsiniz.


    

Hiç yorum yok: