9 Mart 2012 Cuma

ISPANAKLI, LORLU AÇMA BÖREK


Malzemeler :

100 gr. eritilmiş  tereyağı (hamurun aralarına sürüp katlanacak)
1 su bardağı riviera zeytinyağı,
1 su bardağı ayran veya (yarım su bardağı yoğurt + yarım su bardağı su)
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi,
1 paket kabartma tozu,
1 yumurta akı,
3-4 silme çay kaşığı  tuz
Aldığı kadar elenmiş un, yaklaşık 3,5 - 4 su bardağı un (yarısı Söke un diğer yarısı tam buğday unu karışık)kulak memesi kıvamında olmalı..
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı,

Ayrıca yufkaları yağlamak için ufak yarım kase riviera zeytinyağı.


    Yaklaşık 3,5 - 4 su bardağı un karışımını ve kabartma tozunu yayvan bir kaba eleyip, ortasını havuz şeklinde açın.Yumurta akını, ayranı, riviera zeytinyağını, tuzu, sirkeyi  bu havuzun içinde birleştirip elinizle hepsini dairesel hareketlerle yedirmeye çalışın.Her hareketinizde kenarlardaki undan içine alacak ve hamur kıvam bulacak.İyice yoğurup toparladıktan sonra tezgahta merdaneyle biraz açıp, her açtığınızda aralara erimiş tereyağını yayıp zarf gibi kapatarak tekrar yoğurun.Bu işlemi erimiş 100 gr. tereyağını bitirene kadar tekrarlayın.Hamuru bir gece önceden hazırlarsanız ve üzerini streçleyip buzdolabında dinlendirirseniz; hem hamurla daha rahat çalışırsınız hem de daha lezzeti kıvamında bir börek olur.

İç malzeme :

500  gr. Ispanak,
200 - 250 gr. lor peyniri (lor evde kendiniz yapabilirsiniz, tarifi aşağıda..:)
200 gr. rendelenmiş taze kaşar,
1 büyük veya 2 orta boy soğan,
1'er  çay kaşığı  tuz, karabiber, tatlı toz kırmızı biber.(tuzunu tadarak sonra ekleyebilirsiniz..)
2 çorba kaşığı kadar riviera zeytinyağı.

    Küp küp doğradığınız soğanları bir tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun.Çok iyi yıkanmış ve doğranmış ıspanakları ekleyip karıştırın.Tuzunu, biberini de ekledikten sonra en son loru ekleyip son kez karıştırın ve ocaktan alın.Ilındığında börek iç malzemesi hazır.

 Lor yapımı: 

     Taze lor, sütün ocakta ısıtılmasıyla, kaynama noktasına gelmeden alınıp, elma sirkesi veya üzüm sirkesi katılarak kestirilmesiyle elde edilir.Kimileri bunu limon ve yoğurt da katarak kestiriyorlarmış ama ben bu şekilde denedim damak tadıma pek gitmedi.Benim sevdiğim lezzet, elma sirkesiyle olan. 
     2 litre günlük sütü  ocakta bir tencerede, orta ateşte ısıtmaya başlayın.Buharlar çıkmaya başladığında, kaynama noktasına gelmemiş haldeyken ocaktan alın.Yaklaşık 3-4 çorba kaşığı elma sirkesini ekleyin ve karıştırın.Ya hemen kesilecek ya da bir süre sonra mutlaka kesilecek.Kapağını kapatıp, yarım saat veya bir saat kadar dinlendirin, kesilmesini bekleyin.
Kesildiğinde sütün tüm katı kısmı altta tortu gibi kalacak, sıvı kısmı da su yeşili renginde üzerini kaplayacak.Bu sıvıyı, bir süzgecin içine yaydığınız, mutfakta kullandığınız temiz bir tülbentle süzün.Serin bir yerde bir kaç saat veya bir gün boyunca süzülmesini bekleyin.En son tülbentin kenarlarını kapatıp burkarak, elinizde sıkarak son kalan sıvıyı da süzmeye çalışın.Ortaya çıkan loru elinizde top yapmaya çalışarak tülbentte kalan lor parçalarını da toparlayın.Bir kaseye aldığınız lorunuz artık hazır.
       Bunu isterseniz, böğürtlen reçeliyle, ister balla kahvaltıda tüketebilir, isterseniz hatta bebeğinizin kahvaltısında kullanabilirsiniz.

(Bu bebek kahvaltısı tarifini de mutlaka paylaşmalıyım bir ara...)

    Dinlenmiş hamurdan 5-6 pazı çıkarıp, her pazıyı unlanmış tezgahta önce merdaneyle sonra oklavayla unlayarak açıp, ince bir yufka elde edin.Malzemeyi koymadan ayrı bir kapta bulundurduğunuz riviera zeytinyağıyla ve bir fırça yardımı ile yufkanın her yerini yağlayın.Alta doğru yay şeklinde iç mazlemeden yeterli miktarda paylaştırın, ıspanaklı iç malzemenin üzerine de rendelenmiş kaşar serpiştirin ve rulo yaparak kapatın.Dikkatlice yağlanmış tepsiye yarım cm. aralıklarla kabarma payı pırakarak, uç kısımlarını içe doğru katlayıp kapatarak dizin.Üzerlerine yumurta sarısını sürüp, önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında kızarana dek yaklaşık 40-45 dak. pişirin.






     Bu böreği yapmadan önce daha nice el açma börekleri denedim ama annemin yaptığı leziz ıspanaklı böreğin tadını ve kıvamını bu tarifte yakaladım.İstediğim hamur kıvamı buydu, yarı ıslak, kuru değil ama kıyır kıyır...Eminim başka malzemler de bu hamura çok yakışır.
    Böreği yaptığım gün misafirlerim çok beğenerek yediler.Yandaki fotoğrafta arka fondaki pembe sümbüller ve beyaz frezyalar da misafirim Gamze 'nin inceliği.
    Şimdiden size de kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum.Misafiriniz, çiçek getireniniz eksik olmasın..:)

Hiç yorum yok: